
Canvas/TEACH Act Frequently Asked Questions 
 

TEACH Act points of compliance for copyrighted/fair use materials 
include: 

• Limit transmission of copyrighted materials to enrolled students 
o Canvas “course” visibility default setting cannot be changed  

Q: What if I want to have the course visibility made public so that 
anyone, including those outside of Xavier, can access my Canvas 
course? 

A: Contact your Associate Dean, who will review your request, and 
who has the permission to change the course visibility setting upon 
confirming there are no copyrighted/fair use materials in the Canvas 
course. Note that changing the visibility setting to “Public” does risk 
exposing student information, and there are likely other options to 
accomplish your goal.   
 

Q: If I have received prior permission from my Associate Dean to 
change the visibility setting to an inactive course do I need to make a 
new request every semester? 

A: No, as faculty only have read/view access to inactive courses. No 
new material, including copyright/fair use content could be added, so 
once permission is granted it doesn’t need to be reviewed/renewed. 

 

• Prevent unauthorized retention or downstream redistribution of 
copyright/fair use materials 

o Canvas has changed to automatically restrict course access to enrolled 
students after one year from the official end of the term when the course 
was taught 

Q: How does restricting course access to inactive courses affect 
students? 

A: Students are not able to see inactive courses that have been 
restricted. These courses will not be viewable in their Previous 
Courses list, and they are not able to see their course work or grades.  
However, students can still see submitted documents and other files 



that were submitted through assignments on their Profile page, in the 
“Files” area there.   

Q: What if I want students to have access to an inactive course that is 
restricted from viewing? 

A: Contact your Associate Dean who will review your request and who 
has permission to change the setting to allow enrolled students to view 
the course materials. 

• If the course does not contain any copyright/fair use 
materials then there is no conflict with the TEACH Act 
provision. 

• If the course contains copyright/fair use materials, upon 
consent of the faculty member, the Associate Dean has the 
Canvas permissions to remove the material (or replace the 
material with persistent links if available) before making a 
course accessible. 

• If the course contains copyright/fair use materials, and these 
are deemed essential to sharing the course, the Associate 
Dean may consult with Xavier’s General Counsel before 
making a determination on whether course access can be 
granted for time-limited access. 

 

Q: If I have received prior permission from my Associate Dean to allow 
course access to enrolled students after one year do I need to make a 
new request every semester? 

A: Only if the course continues to include copyright/fair use materials. 

 

Q: Can I manually restrict access to my courses after the actual course 
end date? 

A: Yes, course owners can apply the restrict access option to their 
courses after the course end date instead of waiting for the automatic 
process that occurs a year from the official end of the term when the 
course was taught. 

 

Q: What if I need to give an extension to a student who has an 
incomplete? 



A: Make a request to IT  through Xavier’s ticketing system, and request 
that a manual section be created with JUST the student and the 
instructor in it.  Specify the new course end date in your request and 
that date will be used to override the previous course end date. 

 

• Must provide notice to students when materials may be subject to 
copyright protection 

o Instructors may comply by placing an announcement in their Canvas 
course consistent with the text contained in section 5: Copyright in the 
Student Handbook :  

Xavier University course sites contain copyrights held by the instructor, 
other individuals or institutions. Such material is used for educational 
purposes in accord with copyright law and/or with permission given by the 
owners of the original material.  You may download one copy of the materials 
on any single computer for non-commercial, personal, or educational 
purposes only, provided that you (1) do not modify it, (2) use it only for the 
duration of this course, and (3) include both this notice and any copyright 
notice originally included with the material.   Beyond this use, no material from 
the course web site may be copied, reproduced, re-published, uploaded, 
posted, transmitted, or distributed in any way without the permission of the 
original copyright holder.  The instructor assumes no responsibility for 
individuals who improperly use copyrighted material placed on the web site. 

 

Copyright 

Q: Which is better to provide in my Canvas course – a PDF of an article from a 
library database/resource, or a link to the article from a library source? 

A: Providing a persistent link (permalink) from a library database/source rather 
than the article/resource itself is what should be provided in a Canvas course, as 
links are not subject to copyright.   

 

Q: What items can I post in Canvas without worrying about potential copyright 
infringement? 

A: Links to publicly available online content from a trustworthy site where the 
copyright owner is clearly identified, Open Educational Resources (OER), Open 
Access materials, items within the public domain, materials where rights have 
been purchased (such as Library databases or electronic books), US 

https://services.xavier.edu/TDClient/58/Portal/Requests/ServiceDet?ID=40
https://www.xavier.edu/handbook/aggregate
https://guides.library.cornell.edu/copyright/publicdomain


Government websites or documents, materials where permission has been 
granted by the Copyright holder (such as with a Creative Commons license), and 
course-adopted publisher materials, but only while primary text is actively 
adopted. For further questions please feel free to consult the Copyright 
Resources for Faculty Libguide or submit a library copyright help request form. 

 

Canvas  

Q: Do I need to have my course visibility setting changed to “public” for enrolled 
students to see the course? 

A: No. The default/locked visibility setting is “course”, and all enrolled students 
can access the Canvas course once it is published (assuming the course start 
date has been reached). 

 

Q: Can I change the course end date? 

A: Technically, yes, but you don’t have to do this for a student who requires an 
extension. In this case follow the process for submitting a ticket request to IT as 
previously outlined.  You also don’t need to change the course end date for 
students to still have access to course materials within a year of the end of the 
official end of the term when the course was taught.  If you have another reason 
for doing so please check with your Associate Dean first. 

 

Q: Can I change the course visibility setting? 

A: No, the visibility setting is locked to the default of “course”. Should you need to 
have the setting changed to “public” or “institution”, contact your Associate Dean 
with your request. 

 

Q: How is the “Institution” visibility setting different? 

A: This visibility setting allows anyone with a Xavier login to access the course 
with the course link. If the course contains copyright/fair use materials, then 
others beyond currently enrolled students could have unwarranted access to 
those materials.  

https://libguides.xavier.edu/copyright
https://libguides.xavier.edu/copyright
https://www.xavier.edu/library/about/copyright/help


Q: How can I share a course with a colleague at Xavier who is not enrolled in the 
class if the visibility setting is locked to “course”? 

A:   You can add any additional Xavier teachers or TA’s to your course through 
the People page.  Note that you cannot add additional students to your course. 

 

Q: How can I share a course with someone who is not at Xavier if the visibility 
setting is locked to “course”? 

A: A Canvas-only local account can be created for those without Xavier 
credentials to be set up as teachers, for example, such as those involved with 
COIL (Collaborative Online International Learning).  In order to add an additional 
teacher or TA to your course that does not have a Xavier email address, submit a 
ticket request to IT through this link. 

 

Q: I want to add a new member to my Sandbox/Training course but the visibility 
setting is for “course” – what do I need to do? 

A: If you just want to add a Xavier colleague as a new teacher or TA, you can do 
so without the course visibility setting requiring any change. If you want to set up 
a training course where those with a Xavier login can access the training without 
having them enroll in the course you can request the “institutional” visibility 
setting. 

 

Q: My Canvas course is a Training or Sandbox course, so why can’t this be a 
publicly viewable course? 

A: Training and Sandbox courses could contain copyright/fair use materials, and 
those types of courses are often copied.  However, to request a change to the 
course visibility setting faculty are to contact their Associate Dean, and Staff are 
to contact the Library Director. 

 

Q: Does checking the box to “Include this course in the public course index” 
make my course visible to everyone? 

A: Taking this action will only list your course in the public index but it will not 
override the default course visibility setting, so the general public will not be able 
to view your Canvas content. 

https://services.xavier.edu/TDClient/58/Portal/Requests/ServiceDet?ID=80
mailto:gibsonk6@xavier.edu


Q: Why can my Associate Dean make changes to the default and locked settings 
but I can’t? 

A: Your Associate Dean has been set up with special permissions that allow 
them to override the default settings for a requested exception.  

 

Q: How can I access one of my inactive courses so that I can copy content into a 
new course?  

A: The new Canvas course visibility settings do not change how teachers access 
their prior courses.  Faculty can copy content themselves or, IT can do it for 
faculty through a ticket request. 

 

Q: Can I add new content to a course or remove course content after the course 
end date? 

A: No.  As has always been the case, once a course becomes inactive teachers 
only have read/view access. 

 

Q: Can courses be reopened for faculty assessors to view and score student 
work?  

A: Yes, contact your Associate Dean with a request to make the course 
accessible.   

 


